Έρευνα, μελέτη, διάσωση, αποκατάσταση, ταξινόμηση και συλλογή ιστορικών χριστιανικών εικόνων, αρχείο ορθόδοξων εικόνων, χειροποίητες ξύλινες εικόνες.
        ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ  - 6 -        

 
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ  (Εικόνες με Ιστορία...)  

Η Θεοτόκος των εφτά θλίψεων Παναγία η Τριχερούσα Παναγία η Τροοδίτισα
THK007-10
THK007-9  
THK007-6  
Η εικόνα είναι γνωστή και με την ονομασία ''Η προφητεία του Δικαίου Συμεών'', ''Το γαλήνεμα των κακών ψυχών'', η Θεοτόκος των εφτά θλίψεων ή η εικόνα που μαλακώνει τις κακές καρδιές. (συνέχεια.....)
 Γοναστισμένος μπροστά στο εικόνισμα είχε κοντά του το ακρωτηριασμένο μέλος και προσευχόταν με ένταση. Το επόμενο πρωί, όταν ξύπνησε το χέρι του είχε θεραπευτεί. (συνέχεια.....)
Στην εκπλήρωση του ευσεβούς αυτού πόθου του τον βοήθησε η ίδια η Παναγία και του υπέδειξε να μεταφέρει την εικόνα και την μοναχική του σκήτη στον τόπο, πάνω από τον οποίο θα έβλεπε στήλη πυρός. (συνέχεια.....)
     
Παναγία η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ Παναγία η Αγιοσορίτισα Παναγία η Βηθλεεμίτισσα
THK007-5 THK007-4 THK007-3
“Θέλω να μου φτιάξετε μιαν εικόνα όπου το πρόσωπόν μου θα είναι λυπημένο, τα ενδύματα μου μαύρα και τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού μου ενωμένα, το δε όνομα της εικόνος θα είναι «Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ»”.  (συνέχεια.....)
Η πρωτότυπη ήταν αχειροποίητος ή του Ευαγγελιστή Λουκά και φυλασσόταν στον ναό των Χαλκοπρατείων στην Κωνσταντινούπολη μαζί με το θεομητορικό κειμήλιο της Αγίας Ζώνης (Αγία Σορός), από όπου πήρε και το όνομά της.  (συνέχεια.....)
Η Αυτοκράτειρα των Ρώσων Αικατερίνη, επισκεπτόμενη την Αγία Γη και τη Βηθλεέμ, μετά από θαύμα που της επιτέλεσε η Παναγία, χάρισε τα τσαρικά ενδύματα της για να ντυθεί με αυτά η «Δέσποινα του Κόσμου».  (συνέχεια.....)
     
Παναγία η Παραμυθία Παναγία παρηγορήτρια των θλιβομένων
THK007-9 THK007-1
Αντίκρισε τότε ένα εκπληκτικό θαύμα. Η μορφή της Παναγίας ήταν ζωντανή. Το βρέφος Ιησούς που κρατούσε στα χέρια της πήρε και αυτό ζωή. Κίνησε το δεξί του χέρι και έκλεισε το στόμα της αγίας Μητέρας του. (συνέχεια.....)
 Η εικόνα της Θεοτόκου (χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, είναι γνωστή ως «Παρηγορήτρια των θλιβομένων» είναι ένα τρίπτυχο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το εικονίδιο ανήκε στον Άγιο Αθανάσιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Σε όλα του τα ταξίδια αλλά και κατά την παραμονή του στο Άγιο όρος, την έφερε μαζί του. (συνέχεια.....)
     
Παναγία η Προσκυνήτρια Παναγία η Πορταϊτισα Ιβήρων Παναγία Ζωοδόχος Πηγή
THK007-2 THK007-10 THK007-11
 Της έχει δοθεί και το όνομα "Προσκυνήτρια" επειδή πολλές φορές έχει φύγει από τα χέρια των αρχιερέων ή των ιερέων που την κρατούσαν και άρχισε να αιωρείται στον αέρα. Πήρε λοιπόν την ονομασία επειδή τότε ο λαός ταπεινά γονάτιζε για να την προσκυνήσει. (συνέχεια.....)
Κανείς δεν ξέρει που βρισκόταν 170 χρόνια η Εικόνα, απ' το 829 που έπεσε στη θάλασσα ως το 1004 που βγήκε στην Ιβήρων. Κάθονταν οι παλαιοί άγιοι Γέροντες της Ιβήρων και μιλούσαν περί σωτηρίας ψυχής, όταν ξαφνικά βλέπουν μέσα στη θάλασσα μια λάμψη. (συνέχεια.....)
Και πάλι ακούει τη φωνή την άγνωστη να τον προστάζει: «Λέων βασιλιά, πάρε απ' το νερό αυτό και δώσε να πιει να ξεδιψάσει ο τυφλός άνθρωπος και κάτι ακόμα, άλειψε μ' αυτό τα μάτια του και αμέσως θα καταλάβεις ποια είμαι εγώ που σου μιλώ».  (συνέχεια.....)
     
Παναγία Γλυκοφιλούσα Αγία Σκέπη Ευαγγελίστρια της Τήνου
THK007-12 THK007-14 THK007-15
 Η λαϊκής τεχνοτροπίας εικόνα της Θεοτόκου, με αδρή την επτανησιακή επίδραση ανήκε στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. (συνέχεια.....)
 Κατά τα μεσάνυχτα βλέπει ο όσιος Ανδρέας τη Θεοτόκο Μαρία να προχωρεί από τις βασιλικές πύλες προς το θυσιαστήριο. Φαινόταν πολύ υψηλή και είχε λαμπρή τιμητική συνοδεία λευκοφόρων Αγίων. (συνέχεια.....)
 Η γερόντισσα ξύπνησε τρομαγμένη, αλλά από ταπείνωση δεν υπάκουσε στην εντολή. Την άλλη εβδομάδα , την ώρα που η μοναχή προσευχόταν, δέχτηκε στον ίδιο τόπο για δεύτερη φορά την επίσκεψη της Παναγίας. (συνέχεια.....)
     
Παναγία Γλυκοφιλούσα Παναγία του Μαλίκη (Ύδρα) Παναγία η Προυσιώτισσα
THK007-13 THK007-16 THK007-17
 Κι όταν κτίστηκε η Μονή Φιλοθέου και ανασυγκροτήθηκε σε Κοινόβιο, έκανε την εμφάνισή της στο γιαλό. Οι Πατέρες την είδαν και κατέβηκαν κάνοντας λιτανεία, αφού φαινόταν ότι η Εικόνα ήθελε να παραδοθεί στη Μονή.  (συνέχεια.....)
 Στο κέντρο ιστορείται σε όρθια στάση εν προτομή η Παναγία κρατώντας τον Χριστό στην αγκαλιά της απ’ τα Δεξιά και πέριξ αυτής ιστορούνται διάφορες παραστάσεις θαυμάτων με σύντομο χρονικό της εικόνος Παναγίας της Κύκκου  (συνέχεια.....)
 Πάνω σε κάθετο βράχο έχουν διαμορφωθεί επτά σχήματα διαφορετικού χρώματος με τη μορφή πατημασιάς, που δείχνουν ακριβώς τα βήματα της Παναγίας, τα ίχνη που άφησε στο δρόμο της για τον Προυσό.  (συνέχεια.....)
     
Παναγία του Ποτσάεφ Παναγία η Εσφαγμένη Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα
THK007-18 THK007-19 THK007-23
 ...στο βράχο όπου και σήμερα σώζεται το αποτύπωμα του ποδός Της! Πρόκειται για το μεγαλύτερο Θεομητορικό σέβασμα της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Το αγίασμα που με τρόπο θαυμαστό ρέει από την άνυδρη πέτρα, έχει κατά καιρούς επιτελέσει εξαίσια θαύματα.   (συνέχεια.....)
 Οι ταραγμένοι και οργισμένοι λογισμοί του εκκλησιάρχη στράφηκαν εναντίον της Θεοτόκου, που ενώ αυτός την υπηρετούσε, αυτή δε μεριμνούσε ούτε για την τροφή του. Από την πληγή αυτή ξεπετάχθηκε αίμα...  (συνέχεια.....)
 ...Καθώς όμως επέστρεφε, είδε να βγαίνει από το κελί της φως και αισθάνθηκε ευωδιά! Τότε ειδοποίησε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελλί, όπου είδαν το εκπληκτικότερο Θαύμα...   (συνέχεια.....)
     
Παναγία η Γερόντισσα Παναγία Άξιον εστίν  
 
THK007-21 THK007-22  
 ...Ξαφνικά ἀκούστηκε ἀπό τήν Εἰκόνα ἡ φωνή Της πού τόν διέταξε μέ αὐστηρότητα νά ὁλοκληρώσει σύντομα τήν Θεία Λειτουργία, ὥστε νά προλάβει νά μεταλάβει ὁ Γέροντας.   (συνέχεια.....)
 ...Ο δε ξένος εκείνος μοναχός, κάμνοντας άλλη αρχή του ύμνου, έψαλλε ούτως· «Άξιον έστιν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον, και παναμώμητον, και μητέρα του Θεού ημών».    (συνέχεια.....)
 
     
     
ΠΑΝΑΓΙΑ 7 ΣΠΑΘΙΑ

     
ΠΑΝΑΓΙΑ 7 ΣΠΑΘΙΑ 1 ΠΑΝΑΓΙΑ 7 ΣΠΑΘΙΑ 2 ΠΑΝΑΓΙΑ 7 ΣΠΑΘΙΑ 3
     
 
ΠΑΝΑΓΙΑ 7 ΣΠΑΘΙΑ 4 ΠΑΝΑΓΙΑ 7 ΣΠΑΘΙΑ 5  
ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΙΒΗΡΩΝ

 
ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΙΒΗΡΩΝ 1 ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΙΒΗΡΩΝ 2 ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΙΒΗΡΩΝ 3
     
 
ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΙΒΗΡΩΝ 4 ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΙΒΗΡΩΝ 5  
 
ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ

 
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ 1 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ 2 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ 3
     
   
     
 
  Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο του Ραντονέζ το 1388 μ.Χ.
 
Μια μέρα ο όσιος Σέργιος του Ραντονέζ προσευχόταν, κατά τη συνήθειά του, μπροστά στην εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αφού προσευχήθηκε θερμά και έψαλλε τον Ακάθιστο Ύμνο, κάθισε για λίγο να αναπαυτεί, οπότε λέει ξαφνικά στο μαθητή του Μιχαία: - Παιδί μου, μείνε άγρυπνος και νηφάλιος, γιατί πρόκειται να δεχτούμε μια θαυμάσια και φοβερή επίσκεψη. Κι ενώ ακόμη μιλούσε, ακούστηκε μια φωνή: - Η Υπεραγία Θεοτόκος έρχεται! Μόλις το άκουσε αυτό ο Όσιος, έσπευσε προς την είσοδο του κελιού του και ξαφνικά τον κάλυψε μια εκτυφλωτική ακτινοβολία, λαμπρότερη κι από τον ήλιο και είδε την Υπεραγία Θεοτόκο μαζί με δύο Αποστόλους, τον Πέτρο και τον Ιωάννη, να ακτινοβολούν με ένα ανέκφραστο φως. Μη μπορώντας να αντέξει σε ένα τόσο καταπληκτικό όραμα, ο Όσιος έπεσε στο έδαφος. Η Υπεραγία Θεοτόκος τότε τον έπιασε από το χέρι και είπε: - Μη φοβάσαι, εκλεκτέ μου! Ήρθα να σε επισκεφτώ. Οι προσευχές σου για τους μαθητές και το μοναστήρι σου εισακούστηκαν. Μη στενοχωρείσαι, από τώρα και εμπρός θα ανθίσει! Και όχι μόνο όσο καιρό ζεις εσύ, αλλά και μετά την εκδημία σου στον Κύριο, εγώ θα είμαι κοντά στο μοναστήρι σου, θα καλύπτω πλούσια τις ανάγκες του, θα παρέχω τα απαραίτητα και θα το προστατεύω. Και λέγοντας αυτά έγινε άφαντη. Εκστατικός ο Όσιος απ’ το φοβερό όραμα, παράμεινε για λίγο έμφοβος και έτρεμε. Αφού συνήλθε, σήκωσε τον τρομοκρατημένο μαθητή του, αυτός όμως έπεσε συγκλονισμένος στα πόδια του Οσίου λέγοντας: - Για χάρη του Θεού, πατέρα μου, πες μου, τι θαυμάσιο όραμα ήταν αυτό; Ο Όσιος που ήταν τόσο πλημμυρισμένος από χαρά ώστε το πρόσωπό του έλαμπε ολόκληρο, δεν μπορούσε να πει περισσότερα απ’ αυτά τα λόγια: - Περίμενε λίγο παιδί μου· και η δική μου ψυχή δονείται απ’ το θαυμάσιο αυτό όραμα.
     
Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 1 Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 2 Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 3
     
Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 4 Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 5 Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 6
     
 
Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 7 Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 8  
     
 
Εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Σέργιο 9  
 
  Η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού του Pechersk είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο
Στην εικόνα, απεικονίζεται η Μητέρα του Θεού καθισμένη σε θρόνο με στέμμα στο κεφάλι. Βάζει τα πιο αγνά της χέρια στους γονατισμένους Αγίους Αντώνιο και Θεοδόσιο, τους θαυματουργούς των Σπηλαίων.
Η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού του Pechersk είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Είναι διάσημη για τις πολλές ιστορίες της με εκπληκτικά γεγονότα όταν οι άνθρωποι θεραπεύτηκαν με επιτυχία. Το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού (Pechersk) στην εικόνα του Svensk θεωρείται μια από τις παλαιότερες εικόνες που έχει έρθει στη γενιά μας. Δημιουργήθηκε μέσα στα τείχη της Λαύρας από τις δυνάμεις του Μοναχού Αλυπίου, ιερομόναχου που ζούσε στο μοναστήρι της Λαύρας Pechersk. Η εικόνα Pechersk της Μητέρας του Θεού απεικονίζει τη Μητέρα του Θεού, η οποία κάθεται στο θρόνο και κρατά το μωρό Ιησού. Η Μαρία επισκιάζει τους μοναχικούς πατέρες που βρίσκονται στο θρόνο - τον Αντώνιο και τον Θεοδοσίου. Στην εικόνα, απεικονίζεται η Μητέρα του Θεού καθισμένη σε θρόνο με στέμμα στο κεφάλι. Βάζει τα πιο αγνά της χέρια στους γονατισμένους Αγίους Αντώνιο και Θεοδόσιο, τους θαυματουργούς των Σπηλαίων. Το Θείο Βρέφος απεικονίζεται στα γόνατα της Μητέρας του Θεού, ευλογώντας με τα δύο χέρια. Στις πλευρές του θρόνου σκύβουν άγγελοι.
 
ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 1 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 2 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 3
     
ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 4 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 5 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 6
     
ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 7 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 8 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ 9
     
ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ 10 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ 11 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ 12
     
 
ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ 13 ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ 14  
 
 

 
 
ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Quick Links:
Page 1
Η ΓΕΝΝΗΣΗ
Page 2
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Page 3
 Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Page 4
ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
Page 5
ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ
Η ΔΕΗΣΗ
Page 6
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ 7 ΣΠΑΘΙΑ
ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΙΒΗΡΩΝ
Η ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ στον Όσιο Σέργιο του Ραντονέζ το 1388 μ.Χ.
 Η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού του Pechersk
Page 7
ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ
ΕΣΦΑΓΜΕΝΗ, ΠΡΟΥΣΣΙΩΤΙΣΑ, ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΣΑΕΦ
ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑ
Η ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑ
ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ
ΡΙΖΑ ΙΕΣΣΑΙ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΠΡΟΦΗΤΕΣ
ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ
ΘΡΗΝΩΔΟΥΣΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΡΙΠΟΥΣ (Θαύμα Ορχομενού)
Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Page 8
ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
 
 

OLD ICONS GALLERY
Ξεφυλλίστε παλιές εικόνες και αγιογραφίες, της Θεοτόκου, Ιησού, Αγίων, Αρχαγγέλων κλπ
 
 
 
 
 
 
 

Orthodox Church Supplies, Orthodox Icons, Christian Gifts, Special Icons and Religious Items, Byzantine Icons, Christian Handmade Items, Christian Gifts, Christian Books, Christian Music, Orthodox Saints Orthodox Icons, Christ icons, Theotokos icons, Saint icons, Classic Christian Icons...