Εικόνες με ιστορία...
Θρύλοι, Θαύματα...
 

     
 ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΒΙΡ  Η Αγία Νεομάρτυς Ελένη από την Σινώπη του Πόντου Η Αγία Θεοδώρα από το χωριό Βάστα Μεγαλόπολης
THR001 THR002 THR003
ο Άγιος Αλέξανδρος είναι ο μόνος Άγιος μετά τον Πατριάρχη Αβραάμ, ο όποιος αξιώθηκε επισκέψεως της Αγίας Τριάδος με μορφή τριών Αγγέλων. Κατά την διάρκεια αυτής της επισκέψεως, ή Αγία Τριάς άγγιξε τον Άγιο..... (συνέχεια.....)
Το σώμα της και το κεφάλι τα έβαλαν σ’ ένα σακί και το έριξαν στη θάλασσα. Στον τόπο που βυθίστηκε η Αγία μέσα στη θάλασσα βγήκε σαν πίδακας γλυκό νερό, αγίασμα και έκτοτε η περιοχή ονομάστηκε Αγιάσματα.....  (συνέχεια.....)
 Στη στέγη του φύονται δέκα επτά (17) ολοζώντανα με κορμούς ποικίλης διαμέτρου δέντρα των οποίων το ύψος επίσης ποικίλλει και φθάνει πολλές φορές και τα 18 μέτρα! Το παράξενο στην όλη κατάσταση είναι ότι τα δέντρα αυτά τα πανύψηλα δεν έχουν καθόλου ρίζες!!! (συνέχεια.....)
     
Η Θεοτόκος των εφτά θλίψεων Παναγία η Τριχερούσα Παναγία η Τροοδίτισα
THK007-10
THK007-9  
THK007-6  
Η εικόνα είναι γνωστή και με την ονομασία ''Η προφητεία του Δικαίου Συμεών'', ''Το γαλήνεμα των κακών ψυχών'', η Θεοτόκος των εφτά θλίψεων ή η εικόνα που μαλακώνει τις κακές καρδιές. (συνέχεια.....)
 Γοναστισμένος μπροστά στο εικόνισμα είχε κοντά του το ακρωτηριασμένο μέλος και προσευχόταν με ένταση. Το επόμενο πρωί, όταν ξύπνησε το χέρι του είχε θεραπευτεί. (συνέχεια.....)
Στην εκπλήρωση του ευσεβούς αυτού πόθου του τον βοήθησε η ίδια η Παναγία και του υπέδειξε να μεταφέρει την εικόνα και την μοναχική του σκήτη στον τόπο, πάνω από τον οποίο θα έβλεπε στήλη πυρός. (συνέχεια.....)
 
 ΑΓΙΟΙ ΡΑΦΑΗΛ, ΕΙΡΗΝΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ  
 
THR004 THR005 THR006
το Χρονικό της Χιλιετίας ! Το γεγονός της Χιλιετίας ! Το 1959 με θειική άδεια, στον Λόφο των Καρυών της Λέσβου, άνοιξε διάπλατα μια πόρτα σε άλλη διάσταση. Την διάσταση που αναζητά ο άνθρωπος από πτώσης αυτού. Το μέγα δώρο του Κυρίου μας..... (συνέχεια.....)
...αφού συνέκρινε την Αγία τριάδα Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα, με το κεραμίδι και τα τρία συστατικά του που το κάνουν Ένα, φωτιά, νερό και χώμα, κράτησε στο χέρι του ένα κεραμίδι και αμέσως ξεπετάχτηκε από το χέρι του φωτιά. Στη συνέχεια έτρεξε προς τη γη νερό και στο τέλος απέμεινε στο χέρι του μόνο χώμα..... (συνέχεια.....)
 
 
Παναγία η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ Παναγία η Αγιοσορίτισα Παναγία η Βηθλεεμίτισσα
THK007-5 THK007-4 THK007-3
“Θέλω να μου φτιάξετε μιαν εικόνα όπου το πρόσωπόν μου θα είναι λυπημένο, τα ενδύματα μου μαύρα και τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού μου ενωμένα, το δε όνομα της εικόνος θα είναι «Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ»”.  (συνέχεια.....)
Η πρωτότυπη ήταν αχειροποίητος ή του Ευαγγελιστή Λουκά και φυλασσόταν στον ναό των Χαλκοπρατείων στην Κωνσταντινούπολη μαζί με το θεομητορικό κειμήλιο της Αγίας Ζώνης (Αγία Σορός), από όπου πήρε και το όνομά της.  (συνέχεια.....)
Η Αυτοκράτειρα των Ρώσων Αικατερίνη, επισκεπτόμενη την Αγία Γη και τη Βηθλεέμ, μετά από θαύμα που της επιτέλεσε η Παναγία, χάρισε τα τσαρικά ενδύματα της για να ντυθεί με αυτά η «Δέσποινα του Κόσμου».  (συνέχεια.....)
     
Παναγία η Παραμυθία Παναγία παρηγορήτρια των θλιβομένων
THK007-9 THK007-1
Αντίκρισε τότε ένα εκπληκτικό θαύμα. Η μορφή της Παναγίας ήταν ζωντανή. Το βρέφος Ιησούς που κρατούσε στα χέρια της πήρε και αυτό ζωή. Κίνησε το δεξί του χέρι και έκλεισε το στόμα της αγίας Μητέρας του. (συνέχεια.....)
 Η εικόνα της Θεοτόκου (χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, είναι γνωστή ως «Παρηγορήτρια των θλιβομένων» είναι ένα τρίπτυχο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το εικονίδιο ανήκε στον Άγιο Αθανάσιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Σε όλα του τα ταξίδια αλλά και κατά την παραμονή του στο Άγιο όρος, την έφερε μαζί του. (συνέχεια.....)
     
Παναγία η Προσκυνήτρια Παναγία η Πορταϊτισα Ιβήρων Παναγία Ζωοδόχος Πηγή
THK007-2 THK007-10 THK007-11
 Της έχει δοθεί και το όνομα "Προσκυνήτρια" επειδή πολλές φορές έχει φύγει από τα χέρια των αρχιερέων ή των ιερέων που την κρατούσαν και άρχισε να αιωρείται στον αέρα. Πήρε λοιπόν την ονομασία επειδή τότε ο λαός ταπεινά γονάτιζε για να την προσκυνήσει. (συνέχεια.....)
Κανείς δεν ξέρει που βρισκόταν 170 χρόνια η Εικόνα, απ' το 829 που έπεσε στη θάλασσα ως το 1004 που βγήκε στην Ιβήρων. Κάθονταν οι παλαιοί άγιοι Γέροντες της Ιβήρων και μιλούσαν περί σωτηρίας ψυχής, όταν ξαφνικά βλέπουν μέσα στη θάλασσα μια λάμψη. (συνέχεια.....)
Και πάλι ακούει τη φωνή την άγνωστη να τον προστάζει: «Λέων βασιλιά, πάρε απ' το νερό αυτό και δώσε να πιει να ξεδιψάσει ο τυφλός άνθρωπος και κάτι ακόμα, άλειψε μ' αυτό τα μάτια του και αμέσως θα καταλάβεις ποια είμαι εγώ που σου μιλώ».  (συνέχεια.....)
     
Παναγία Γλυκοφιλούσα Αγία Σκέπη Ευαγγελίστρια της Τήνου
THK007-12 THK007-14 THK007-15
 Η λαϊκής τεχνοτροπίας εικόνα της Θεοτόκου, με αδρή την επτανησιακή επίδραση ανήκε στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. (συνέχεια.....)
 Κατά τα μεσάνυχτα βλέπει ο όσιος Ανδρέας τη Θεοτόκο Μαρία να προχωρεί από τις βασιλικές πύλες προς το θυσιαστήριο. Φαινόταν πολύ υψηλή και είχε λαμπρή τιμητική συνοδεία λευκοφόρων Αγίων. (συνέχεια.....)
 Η γερόντισσα ξύπνησε τρομαγμένη, αλλά από ταπείνωση δεν υπάκουσε στην εντολή. Την άλλη εβδομάδα , την ώρα που η μοναχή προσευχόταν, δέχτηκε στον ίδιο τόπο για δεύτερη φορά την επίσκεψη της Παναγίας. (συνέχεια.....)
     
Παναγία Γλυκοφιλούσα Παναγία του Μαλίκη (Ύδρα) Παναγία η Προυσιώτισσα
THK007-13 THK007-16 THK007-17
 Κι όταν κτίστηκε η Μονή Φιλοθέου και ανασυγκροτήθηκε σε Κοινόβιο, έκανε την εμφάνισή της στο γιαλό. Οι Πατέρες την είδαν και κατέβηκαν κάνοντας λιτανεία, αφού φαινόταν ότι η Εικόνα ήθελε να παραδοθεί στη Μονή.  (συνέχεια.....)
 Στο κέντρο ιστορείται σε όρθια στάση εν προτομή η Παναγία κρατώντας τον Χριστό στην αγκαλιά της απ’ τα Δεξιά και πέριξ αυτής ιστορούνται διάφορες παραστάσεις θαυμάτων με σύντομο χρονικό της εικόνος Παναγίας της Κύκκου  (συνέχεια.....)
 Πάνω σε κάθετο βράχο έχουν διαμορφωθεί επτά σχήματα διαφορετικού χρώματος με τη μορφή πατημασιάς, που δείχνουν ακριβώς τα βήματα της Παναγίας, τα ίχνη που άφησε στο δρόμο της για τον Προυσό.  (συνέχεια.....)
     
Παναγία του Ποτσάεφ Παναγία η Εσφαγμένη Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα
THK007-18 THK007-19 THK007-23
 ...στο βράχο όπου και σήμερα σώζεται το αποτύπωμα του ποδός Της! Πρόκειται για το μεγαλύτερο Θεομητορικό σέβασμα της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Τοατά καιρούς επιτnbsp;  (συνέχεια.....)
 Οι ταραγμένοι και οργισμένοι λογισμοί του εκκλησιάρχη στράφηκαν εναντίον της Θεοτόκου, που ενώ αυτός την υπηρετούσε, αυτή δε μεριμνούσε ούτε για την τροφή του. Από την πληγή αυτή ξεπετάχθηκε αίμα...  (συνέχεια.....)
 ...Καθώς όμως επέστρεφε, είδε να βγαίνει από το κελί της φως και αισθάνθηκε ευωδιά! Τότε ειδοποίησε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελλί, όπου είδαν το εκπληκτικότερο Θαύμα...   (συνέχεια.....)
     
Παναγία η Γερόντισσα Παναγία Άξιον εστίν  
 
THK007-21 THK007-22  
 ...Ξαφνικά ἀκούστηκε ἀπό τήν Εἰκόνα ἡ φωνή Της πού τόν διέταξε μέ αὐστηρότητα νά ὁλοκληρώσει σύντομα τήν Θεία Λειτουργία, ὥστε νά προλάβει νά μεταλάβει ὁ Γέροντας.   (συνέχεια.....)
 ...Ο δε ξένος εκείνος μοναχός, κάμνοντας άλλη αρχή του ύμνου, έψαλλε ούτως· «Άξιον έστιν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον, και παναμώμητον, και μητέρα του Θεού ημών».    (συνέχεια.....)