HOME Άγιοι Αγίες "Άγνωστες" Αγίες "Άγνωστοι" Άγιοι Καντήλια κουτιά Wood blocks Επικοινωνία
Χριστός Θεοτόκος Άγγελοι Σπάνιες Εικόνες Ξύλινοι Σταυροί Ρήσεις... Προσευχές... Εικόνες με ιστορία, θρύλοι...
Αγία Θεοδώρα  
από Μεγαλόπολη
Κωδικός: THR003
 
Επιστροφή....           BACK

Η Αγία Θεοδώρα από το χωριό Βάστα που βρίσκεται στη περιοχή της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου

 

Ένα "ζωντανό" θαύμα που υπάρχει κοντά στο χωριό Βάστα που βρίσκεται στη περιοχή της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι λιθόκτιστο με δίριχτη λίθινη στέγη διαστάσεων 6.50Χ2.50μ. που κρατεί από τη Βυζαντινή εποχή, το 12ο αιώνα μ.Χ. Το μικρό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται στη συνδρομή δυο ποταμών, ή καλύτερα ενός ποταμού και ενός αρκετά ορμητικού ρύακος, που οι ροές τους σχηματίζουν ορθή γωνία στο βάθος μιας ευρύχωρης κοιλάδας, που είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στο πράσινο που το αποτελούν μεγάλα πολύχρονα υδρόβια δέντρα. Και εδώ αρχίζει το παράξενο, που κατά την γνώμη του υποφαινόμενου και πολλών είναι ένα θαύμα, καταμεσής μιας εποχής εξόχως ρεαλιστικής που δεν παρέχει γόνιμο έδαφος για θαύματα.

Το κτίσμα με πρώτη ματιά είναι ετοιμόρροπο, λες ότι από στιγμή σε στιγμή θα καταρρεύσει και απορείς πως ακόμη δεν έχει παρασυρθεί από τα υδάτινα ρεύματα στη συνδρομή των οποίων βρίσκεται. Στη στέγη του φύονται δέκα επτά (17) ολοζώντανα με κορμούς ποικίλης διαμέτρου δέντρα των οποίων το ύψος επίσης ποικίλλει και φθάνει πολλές φορές και τα 18 μέτρα! Το παράξενο στην όλη κατάσταση είναι ότι τα δέντρα αυτά τα πανύψηλα δεν έχουν καθόλου ρίζες!!! Φαίνονται ότι στην κυριολεξία ίπτανται! Από έρευνες που έχουν γίνει με ακτίνες Χ στους τοίχους του κτίσματος δεν έχουν δείξει καθόλου ρίζες. Αν κάποιος βάλει το χέρι του κάτω από τη βάση ενός από τα δέντρα το χέρι του βγαίνει από την άλλη μεριά... Έχει υπολογισθεί από τον όγκο των κορμών και των κλώνων ότι το εκκλησάκι φέρει αυτή τη στιγμή το ισοδύναμο βάρος 18 αυτοκινήτων mercedes, δίχως να υπολογίζουμε και το βάρος των φύλλων την εποχή που τα δέντρα είναι κατάφυτα.

Το χειμώνα στην κοιλάδα πνέουν ισχυροί άνεμοι που κανονικά θα έπρεπε να έχουν παρασύρει τα δέντρα και μαζί το εκκλησάκι που τα στηρίζει, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στην Αγία Θεοδώρα της Βάστας, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την Αγ. Θεοδώρα τη Μεγάλη, την Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Για τη ζωή, το μαρτύριο και την εν συνεχεία αποκατάστασή της και τη δημιουργία του κτίσματος έχει γράψει ο Δημήτριος Ι. Καπερνέκας το έτος 1980, όπως και ο Επίσκοπος Θεόφιλος Καναβός, Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Το ατυχές με αυτές τις εποχές είναι ότι οι υπάρχουσες γραπτές μαρτυρίες που να έρχονται από τον 7ο αιώνα είναι ελάχιστες και αυτές βέβαια δεν ασχολούνται με ανώνυμους (τότε) ανθρώπους, για τους οποίους κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να ασχοληθεί. Ότι ξέρουμε λοιπόν για τη Θεοδώρα το εξάγουμε από την παράδοση και κάποιες μαρτυρίες που αναφέρονται αλλού και κάπου εκεί βρίσκεις και μια ελάχιστη μνεία για τη Θεοδώρα.

Μετά από αιώνες, ίσως τον 12ο αιώνα, κάποιος ηγούμενος Μονής, σε συνεργασία με τους συγχωριανούς της, έκτισε το ναΐδριο, το αφιέρωσε στη μνήμη της και η Θεοδώρα ετάφη μέσα εκεί, όπου και ακόμη αναπαύεται. Τότε, λέγεται ότι άρχισαν να φύονται τα δέντρα στη στέγη, που θέριεψαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο, για να εκπληρωθεί και η δεύτερη παράκλησή της: "τα μαλλιά μου να γίνουν... δέντρα".

Ίσως κάποιο χέρι Θείο, για να μη μοιάζουν με τα γειτονικά δέντρα, τα έχει εκεί να βρίσκονται χωρίς ...ρίζες ...ίσως. Στην περιοχή κυκλοφορούν πάρα πολλές ιστορίες σχετικά με το ναΐδριο και διάφορα θαύματα που έχει κάνει η Αγία, αλλά πάλι και αυτά είναι παράδοση και μόνο ... Φαίνεται ο κορμός ενός δέντρου να βγαίνει μέσα από ένα τοίχο του ναϊδρίου. Όταν όμως μπούμε μέσα στο εκκλησάκι ο κορμός... έχει εξαφανιστεί…

 

Επιστροφή....           BACK

 


CHRISTIAN ART ICONS Παρακαλούμε για παραγγελία, απορίες, διευκρινίσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με: 210 7565915,  6942047988, info@christianarticons.com